Uwielbiam połączenie słodkiego i ostrego. Łosoś w tej kombinacji podbił moje podniebienie. Ostatnimi czasy dość często gości na moim stole :)
Przepis znalazłam na kotlet.TV
filet z łososia
łyżka oleju
2 łyżki miodu
3 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka dżemu figowego
1 łyżeczka pieprzu
2 cebule
Cebule pokroić w talarki i ułożyć na dnie naczynia zaroodpornego. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układany na cebuli.
Przygotowujemy marynate: mieszany olej, miód, konfiture, dżem i pieprz. Smarujemy nią dokładnie łososia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15-25 minut.
Ja podałam łososia z pieczonymi ziemniaczkami i sałatka z roszpunki, sera feta, ogórka zielonego i pomidora :)