Składniki:
- 400 g ryżu ARBORIO
- 3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
- opcjonalnie szklanka białego wina
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
- masło do smażenia
- olej do głębokiego smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie szafran według uznania ( ja nie dawałam )
Farsz:
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sos pomidorowy z kartonika
- 150-200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrzązednia:
UWAGA: Risotto lepiej jest zrobić dzień wcześniej, ponieważ przed formowaniem kul, risotto koniecznie musi być schłodzone w lodówce.
RISOTTO:
1. W garnku lub rondlu zeszklić cebulę w drobno posiekaną kostkę. Dodać ryż Arborio i ok. 2 minuty razem smażyć, aż również stanie się szklisty.
2.Następnie zmniejszyć płomień i podlać szklanką wina ( w wersji bez wina bulionem )
poczekać, aż wino/bulion wsiąknie w ryż i podlewać po chochelce bulionem do momentu, gdy ryż stanie się miękki. Jak risotto wystygnie, przed samym formowaniem dodać parmezan i jajko.
FARSZ:
1. Na patelni zeszklić cebule , dodać przeciśnięty czosnek i mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
2.Następnie dodać sos pomidorowy, groszek i dusić do zredukowania. Doprawić solą i pieprzem.
3.Odstawić do wystudzenia.
ARANCINI:
1. Na dłoń nabrać łyżkę ryżu, spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę farszu, kosteczkę sera i zawinąc w kulkę. Uformować tak pozostałe arancini, następnie obtoczyć je porządnie w bułce tartej i smażyć na głebokim oleju na złocisty kolor.
Smacznego:)