My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Drożdżowa strucla z dżemem to wspaniałe ciasto na weekend do kawy, herbaty, kakao czy kompotu. Przygotowując drożdżowe ciasto nie Przeczytaj cały artykuł
Post spanDrożdżowa struc...
Stollen to wypchana bakaliami i orzechami niemiecka stucla drożdżowa pochodząca z Drezna. W trakcie dorocznego Stollenfest dreźnieńscy cukiernicy przygotowują gigantyczną, długą na kilka metrów i wysoką na kilkadziesiąt centymetrów, struclę. Stollen je...
Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano...
Drożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym, świątecznym ciastem. Składniki Ciasto 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 zółtko 50 g masła ...
Drożdżowe wypieki mają w sobie coś magicznego. Ilekroć sięgam po świeżą kostkę drożdży, czuję odprężenie i spokój. Nie zdarzyło mi się chyba jeszcze, bym podchodziła do tego rodzaju ciasta z nerwami. A nawet jeśli kiedyś tak było, to od razu uspokajała...