Wracam po tak długim czasie z przepisem (niestety nie moim), ale absolutnie genialnym.Nie będę obiecywać, że zacznę pisać regularnie, bo doświadczenie mnie nauczyło, że nie zawsze jestem w stanie (czytaj: nie zawsze mam chęci i wenę), żeby to robić. Dodawanie postów na siłę nie ma sensu.
Wracając do kulinariów, nadal jestem zdania, że ciasto drożdżowe ma w sobie to "coś". Może to praca, którą trzeba włożyć w jego przygotowanie i która zawsze się opłaca czyni je wyjątkowym? Bez poświęcenia czasu i energii, bez cierpliwości nie ma dobrego ciasta drożdżowego.
Tym razem postawiłam na przepis, gdzie ciasto równie dobrze mogłoby pełnić funkcję tradycyjnych kajzerek lub nawet ciasta na pizzę: bez mleka, masła, jajek, cukru. Nie bójcie się jednak, że bułeczki wyjdą niesłodkie: nadzienie ze sporą ilością brązowego cukru równoważy brak tego (i pozostałych wyżej wymienionych) składników. Bułeczki najlepiej smakują od razu po upieczeniu.
BUŁECZKI Z TAHINI I CUKREM TRZCINOWYM
źródło przepisu
/składniki na 10 bułeczek/
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1 szklanka ciepłej wody
2 (płaskie) łyżeczki soli
1 szklanka pasty tahini (ja zrobiłam sama, tak jak tutaj) 5-6 łyżek (70-80 g) brązowego cukru
ziarna sezamu do posypania
Przygotować zaczyn: w około 1/2 szkl. wody rozpuścić drożdże i dodać 1-2 łyżki mąki. Odstawić na 5-10 minut. Pozostałą mąkę wsypać do miski, wlać resztę wody, dodać sól i zaczyn. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto (powinno być trochę klejące). Włożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, znów odstawić do wyrośnięcia (30-60 minut). Przygotować nadzienie: wymieszać pastę tahini z brązowym cukrem. Z każdej części ciasta uformować placek, nałożyć dużą łyżeczkę nadzienia i zlepić brzegi. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je wodą, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
(Piekłam w temp. 160 stopni, ale mój piekarnik to wariat - w wyższej spaliłyby się po 10 minutach).