Sezon szparagowy mamy już w pełni. Szparagi goszczą na straganach pięknie poukładane w biało zielone pasy...i jak tu ich nie kupić :-)
Zapraszam na bardzo prostą i bardzo smakowitą sałatkę z zielonych szparagów i kolorowych pomidorków koktajlowych...
składniki na dwie porcje sałatki:- 350 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1-2 fileciki anchois
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- wiórki parmezanu
Szparagi gotujemy przez 4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.
Studzimy i kroimy na ok.2-3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone anchois . Mieszamy aż czosnek się lekko zrumieni (nie przypali) a fileciki się rozpadną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2-3 łyżki octu jabłkowego.
W misce umieszczamy przekrojony na pół pomidorki koktajlowe, szparagi oraz poszarpane na mniejsze kawałki liście bazylii.
Wszystkie składniki sałatki zalewamy sosem , posypujemy pieprzem i sola oraz wiórkami parmezanu...i gotowe!
Smacznego :-)