Są śliczne, słodkie i pięknie pachną - śliwki węgierki. Późnym latem królują na straganach, zaprośmy je do naszej kuchni i wyczarujmy coś pysznego :-)
Knedle ze śliwkami to jedno z sezonowych dań o którym warto pamiętać.
Składniki na 2-3 porcje:- 700 g ziemniaków ugotowanych w łupinkach
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 g śliwek węgierek
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki masła
- cynamon i cukier
- szczypta soli
Ugotowane ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto się zbyt lepi możemy dodać odrobinę mąki.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Z ciasta formujemy gruby wałek i tniemy na plastry. Na środku każdego plastra układamy śliwkę i zaklejamy ją formując kulkę.
Zagotowujemy wodę, lekko solimy. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 4-5 min.
Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
W osobnym rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilkę rumienimy, polewamy kluski, posypujemy cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Przygotowując knedle skorzystałam z przepisu Magdy Gessler.