Galantyna inaczej danie z kawałków gotowanego mięsa np. kurczaka, podawane bez kości, najczęściej na zimno jako przekąska...
Składniki na jedna galantynę :- 1 cały kurczak - około 1,5 kg.
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 6-8 cienkich plastrów chudego boczku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka obieramy ze skóry, tak aby ją jak najmniej uszkodzić. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy roztarty czosnek oraz oliwę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do zamarynowania na 1 godzinę .
Skórę z kurczaka rozkładamy nadając jej kształt kwadratu. Na skórze układamy plastry boczku starając się zakryć wszystkie dziury. Na boczek wykładamy zamarynowane mięso i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Całość zwijamy ciasno w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia , szczelnie zwijamy, końce zawiązujemy sznurkiem (powstanie duży cukierek).
Tak przygotowane mięso gotujemy a w zasadzie parzymy we wrzątku przez około 1 - 1,15 minut.
Po ugotowaniu wyjmujemy roladę z wody i studzimy w folii. Po ostudzeniu zdejmujemy folię, wokół mięsa wytworzy się galaretka.
Galantyna bardzo dobrze smakuje z różnymi sosami, można ją również podać z chrzanem i żurawiną ...
Smacznego !
Przepis pochodzi z tej strony klik klik