Przyznaję, że ostatnio rzadko tu zaglądam, trochę mi się nie chce, trochę się zniechęciłam. A może to końcówka ciąży, która daje mi się we znaki. No właśnie, przyjdzie rozwiązanie i na pewno znów porzucę bloga na jakiś czas, żeby móc się ogarnąć w tym całym zamieszaniu, które już jest, a będzie go jeszcze więcej. Szkoda mi bloga, ale priorytety priorytetami.
Tak więc dzisiaj, po bardzo wyczerpującym wczoraj, zrobiłam banoffee...o 8 rano. Dosłownie, nawet nie zjadłam śniadania zanim go nie zrobiłam. A potem na szybko wciągnełam kanapkę i poleciałam z małolatem na jego playgroupe. To niesamowite jak się zmienia hierarchia ważności jak zostajesz rodzicem, poświęcasz bardzo dużo siebie, a jak od czasu do czasu zrobisz coś z myślą o sobie, masz wyrzuty sumienia.
No ale wracając do ciasta. Przepis wzięłam od Liski z WhitePlate, ale muszę przyznać, że jadłam lepsze, muszę po prostu wypróbować jeszcze inne przepisy. Oczywiście jest bardzo smaczne, ale masa mascarpone wydaje mi się trochę za ciężka. Następnym razem spróbuje z bitą śmietaną.
Składniki (na tortownicę o średnicy ok.20 cm):
- 150g ciasteczek owsianych typu Digestive
- 40g roztopionego, ostudzonego masła
- mała puszka lub słoik (270 g) karmelu, masy krówkowej lub dulce de leche
- 2 średniej wielkości banany
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie, do spryskania bananów, żeby nie ciemniały)
- małe opakowanie serka mascarpone
- 1 śmietana (250 ml) 30 lub 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 1 łyżka dobrego kakao, do posypania wierzchu
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy w malakserze, by przypominały tartą bułkę. Dodajemy masło - stopniowo, tak, by powstała gładka, ale dosyć sucha masa (robiłam to w malakserze/food processorze). Wysypujemy ją na dno tortowniczy i wygładzamy i lekko ugniatamy np. łyżką
Masę krówkową podgrzewamy, aby była bardziej płynna. Smarujemy nią spód ciasta, następnie układamy pokrojone w plasterki banany (można skropić je delikatnie sokiem z cytryny).
Mascarpone bardzo delikatnie miksujemy, powoli dodając po łyżce śmietany oraz ekstrakt z wanilii. Nie można tego robić zbyt energicznie, bo masa może się zwarzyć. Kiedy masa będzie gładka, układamy ją na bananach. Wierzch możemy oprószyć kakao.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
Synne ju chyba na caym wiecie poczenie toffi, banana, bitej mietany i ciasta kruchego czyli banoffee pie. Pierwszy raz
Post Tarta banoffee pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Banoffee Pie z solonym kajmakiem to pyszna propozycja do popołudniowej kawy. Moja wersja tego amerykańskiego klasyka nie jest jednak tak słodka jak oryginał. Do tradycyjnej masy kajmakowej, której ilość celowo zmniejszyłam, dodałam odrobinę soli, by uz...
Banoffee pie to pyszne ciasto bez pieczenia, idealne dla wszystkich miłośników słodkości i bananów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, zapewniam, że zaskoczy Was jego smak. Składniki/ na foremkę ok. 25 cm: spód – 200g ciast...
Myślę, że nikomu nie trzeba przedstawiać tego pysznego połączenia smaków, gdyby jednak zdarzyło się, że jeszcze nie mieliście okazji go próbować nadróbcie to koniecznie. To jeden z tych deserów na który wszyscy czekają na przyjęciu, a potem z...
Z racji tego, że wczoraj był 30 września, czyli Dzień Chłopaka, stwierdziłam, że oprócz prezentu, muszę przyrządzić coś słodkiego mojemu łakomczuszkowi. Mój mężczyzna uwielbia banany, kajmak i bitą śmietanę, więc nie mogłam zrobić nic innego niż Banoff...
Banoffee Pie to pyszne ciasto bez pieczenia. Tak, nie ukrywam, ciasto jest słodkie i kaloryczne, ale po jednym kawałku sięgam po drugi. Więc możecie się domyśleć jakie to dobre ;) Do tego filiżanka mocnej kawy i można zaczynać weekend. Smacznego! Skład...