Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z książki „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej.
Składniki na około 40 pierogów:
- Pół kilograma mąki,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki masła,
- 1 szklanka mleka,
- Szczypta cukru i soli,
- 30 g drożdży,
- Farsz: 500 g ugotowanego i zmielonego mięsa (bardzo dobre będzie mięso z rosołu, ugotowane z włoszczyzną i przyprawami), 2 jajka, 1 cebula, natka.
Wykonanie: zrobić rozczyn z drożdży, łyżki ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki. Odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Na stolnicy przygotować pozostałe składniki: do przesianej mąki wlewamy ciepłe mleko i letnie, roztopione masło, wbijamy całe jajka, wyrośnięty rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie mielimy mięso ugotowane w rosole i wyrabiamy z jajkami, posiekaną i podsmażoną cebulą, posiekaną natką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki, szklanką wycinać kółka, na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu i dokładnie skleić brzegi. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wierzch pierogów posypałam czarnuszką.