RacuchyRacuchy na bogato, wersja dla bardziej wybrednej młodzieży, która docenia znaczenie spożycia bakalii, ale unika białej mąki.
Składniki:
- śmietanka 30% – 150 ml,
- woda letnia – 300 ml,
- drożdże świeże- 30 g,
- cukier – 2- 3 kopiate łyżki,
- mąka – według potrzeby , ok 2,5 szklanki
- sól szczypta,
- orzechy włoskie – 3/4 szklanki,
- migdały- 1/2 szklanki,
- rodzynki – 1/2 szklanki,
- żurawina suszona – 1/2 szklanki,
- olej do smażenia,
- cukier do posypywania.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać ze śmietanką, cukrem i dwoma, trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.
Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.
Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Artykuł Placki – bakaliowe racuchy pochodzi z serwisu Galantyna.pl.