Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że można je jeść na ciepło z lodami, jak również z jogurtem naturalnym w wersji bardziej light (tak cz...
Galette z jabłkami, czyli po prostu tarta. Ale nie taka zwykła, bo troszkę różni się od takiej tradycyjnej tarty. Jak już widzicie po zdjęciu ciasto jest zawinięte na rogach. Dodatkowo galette piecze się bez użycia formy. Jak dla mnie totalnie ob...
Dziś w roli głównej aromatyczne galette rustykalna tarta z czereśniami i rozmarynem. Jestem wielką fanką kruchego ciasta, jako dziecko zwykle wyjadałam kruche spody zostawiając całą resztę. Dlatego tak lubię galette! W każdej wersji A z...
Uwielbiam tarty, szczególnie latem, gdy jest dostęp do tylu pysznych owoców : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : ) Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej...
Galette z porzeczkami i malinami, czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych...
Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!! Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia): 200 g mąki pszennej 130 g masła 2 ł...
Truskawki to ulubione owoce mojej Córki, więc co roku wykorzystujemy truskawkowy sezon do granic możliwości : ) Kruche ciasto w towarzystwie bitej śmietany, truskawek i galaretki to połączenie, które nie może się nie udać! Bardzo proste, ale sm...
Rustykalna tarta z jabłkami to świetna alternatywa dla typowej szarlotki. Jest prosta w przygotowaniu, więc z powodzeniem możecie zaprosić dzieci do wspólnej pracy. W naszym domu jest wielu miłośników rodzinnego pieczenia, a zanim całość trafi do pieka...