W wydaniu na słodko! Aby osłodzić sobie obiad, bądź zaserwować nietypowy deser ;)
Na nowo odkrywany topinambur o charakterystycznym i wyraźnym smaku w połączeniu z delikatnymi, lekko orzechowymi kasztanami to niebo w gębie!
Nie zawaham się spróbować tego połączenia ponownie!
Oprócz walorów smakowych ten krem dostarcza również wielu składników odżywczych.
Topinambur dzięki zawartości inuliny polecany jest diabetykom, zaś kasztany wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom.
Składniki:- 250g topinamburu
- 100ml śmietanki ryżowej
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka syropu z jakonu
- kilka kasztanów jadalnych
- do podania: 1 łyżka owsa ekspandowanego
Przygotowanie:- Topinambur obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
- Gotowy topinambur zblendować na gładki krem ze śmietanką ryżową, wodą oraz syropem z jakonu.
- Krem podać z kasztanami i owsem ekspandowanym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 415kcal