Cześć!
Groch znałam do tej pory zazwyczaj tylko z grochówki. Okazuje się, że przygotowany w sposób bardziej orientalny jest równie pyszny :)
Dal grochowy z pieczoną papryką
- 100 g grochu łuskanego
- 3 marchewki
- 3 pomidory
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 2 natki pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 l wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- suszone oregano, słodka papryka.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 20-30 minut.
Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy pastę curry, kminek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy seler, ziemniaki i marchewkę, pokrojone w kostkę pomidory dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-10 minut. Dolewamy wodę, dosypujemy groch i gotujemy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie.
Odlewamy ok. 1/2 szklanki wody i dokładnie rozrabiamy w niej mąkę kukurydzianą. Ponownie przelewamy mieszankę do garnka cały czas mieszając i gotując na małym ogniu.
Według mnie im bardziej rozgotowany groch i ziemniaki tym lepszy smak, a pieczona papryka jest świetnym dodatkiem. Pieczenie nadaje jej bardzo głębokiego i bogatego smaku.
Powodzenia i smacznego :) !