Dzisiaj coś dla fanów pora. Czyli coś dla mnie, za to zdecydowanie nie dla K...Makaron z pesto z pora i wędzonym boczkiemSkładniki:makaron tagliatelle - 200 g
wędzony boczek - 120 g
por - 2 duże
czosnek - 5 ząbków
pietruszka - 1 mały pęczek
jajko - 1 sztuka
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojony, wędzony boczek i smażyć, aż się przyrumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Przełożyć z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Stopiony tłuszcz zostawić na patelni.
Pora dokładnie umyć, posiekać w półplasterki i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 20-25 minut często mieszając. Całość skropić oliwą z oliwek, jeśli por będzie wydawał się za suchy. Pod koniec posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Zostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
Pora przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki i jajko, a następnie zmiksować dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Pesto z pora przełożyć do garnka po gotowaniu makaronu. Dodać połowę boczku oraz makaron i wlać pozostawioną wodę z gotowania makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.
Makaron podawać posypany pozostałym boczkiem i natką pietruszki.
Źródło: ulubioneprzepisy.com