Bardzo lubię wszelkie placki, naleśniki itp. Oczywiście tradycyjne ziemniaczane również, szczególnie dobrze spieczone, z koronką. Nie byłabym sobą gdybym nie poszukała lżejszej wersji. Jak zawsze kopalnią wiedzy i inspiracji jest dla mnie Ewa Wachowicz. To u niej znalazłam pomysł na coś wspaniałego - placuszki z cukiniiPyszna cukinia połączona z cebulą czosnkiem, odrobiną mąki i olejem kokosowym
- 2 średnie lub jedna bardzo duża cukinia
- cebula
- 2,3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- olej kokosowy
1. Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek, jogurt, jajka, sól i pieprz. Powoli dosypywać mąkę
3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć cienkie placki do zarumienienia z obu stron. Na papierowym ręczniku odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z kleksem jogurtu greckiego
SMACZNEGO :)