Dorsz jest bogaty w pełnowartościowe białko, genialny zastępca drobiu oraz innego mięsa. Filet tej ryby pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Ma w sobie dużą dawkę wit. B12 i fosforu. Bardzo ważną zaletą jest zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Polecane dla osób na diecie, kobiet w ciąży oraz dzieci. Mój mały dopiero się przekonuje do ryb ale jesteśmy na dobrej drodze ;)
Idealny na kolacje, a jeśli ma być posiłkiem obiadowym można dodać ryż lub kasze jaglaną
(2 porcje)
- 2 filety dorsza
- mały seler
- 2 marchewki
- biała cześć pora
- 1 łyżka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, sok z cytryny
- Dorsza oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy cytryną i oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w folie aluminiową
- Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy rybę ok 7 minut
- Na patelni rozgrzewamy masło, wyciskamy czosnek i wrzucamy warzywa. Podsmażamy ok 4-5 minut
- Wyciągamy rybę, odwijamy folie i nakładamy warzywa. Ponownie zawijamy i pieczemy jeszcze ok 15 min
- Można podać z sosem czosnkowym lub koperkowym. Można i bez sosu :)
1 filet z warzywami