Od czasu do czasu człowieka nachodzi ochota żeby zgrzeszyć! Oczywiście zgrzeszyć kulinarnie..
Dzisiaj jest właśnie taki dzień. Długi, kończący tydzień w pracy, pierwszy dzień weekendu.
Człowiek ma ochotę na coś dobrego.. I jak to zwykle w takiej sytuacji bywa, sięga się po telefon i dzwoni do knajpy...
Nie, nie, u nas to tak nie działa. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić domową wersję burgerów z własnym sosem i bez "ekstra polepszaczy smakowych". Wyszło przepysznie. Duże soczyste kawały mięcha z ciągnącym się serem, chrupiący bekon i sos.. genialny i prosty sos, który zostawia daleko za sobą wszystkie kupne podróbki :)
Wołowinę mielimy maszynką na średnich oczkach. Dodajemy paprykę, sól, pieprz i dobrze mieszamy, po czym odstawiamy na godzinę.
Cebulę kroimy w cienkie krążki, przekładamy do miseczki i zalewamy octem z białego wina ze szczyptą soli. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
Teraz czas na sos: w misce łączymy ze sobą majonez, musztardę i keczup. Sałatę lodową drobno szatkujemy i łączymy z sosem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i z marynującej się cebuli dolewamy do sosu 1 łyżeczkę marynaty. Dobrze mieszamy - ostawiamy do lodówki.
Pieczarki oczyszczamy, usuwamy nóżki i smażymy na maśle, na małym ogniu do momentu aż będą ładnie brązowe. Pod koniec smażenia na patelnię dokładamy gałązkę pomidorów koktajlowych i oprószamy wszystko solą i pieprzem.
Na patelni grillowej smażymy boczek, tak aby był chrupiący i złoty. Zdejmujemy i odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Zlewamy większość wytopionego z boczku tłuszczu do miseczki (na pozostałym na patelni tłuszczu będziemy smażyć nasze krowie kotlety).
Mięso dzielimy na 4 części i z każdej formujemy kulę. Spłaszczamy w dłoniach. Smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej rumieniliśmy boczek.
Ja z reguły smażę burgery na średnim ogniu 3 razy po 2 minuty z każdej strony (chodzi o obracanie ich co 2 minuty tak aby ciepło z patelni równomiernie rozchodziło się w mięsie). Dzięki takiej metodzie burgery są bardziej soczyste. Po obróceniu ostatni raz burgerów, na wierzch każdego kładziemy plaster sera i boczek. Kiedy ser się rozpuści, zdejmujemy burgery na talerz i pozwalamy im odpocząć przez 2-3 minuty.
W tym czasie na talerz, na którym będziemy podawać danie, nakładamy pieczarki, pokrojone w plastry ogórki i podsmażoną gałązkę pomidorków koktajlowych. Obok warzyw nakładamy 2 duże łyżki sosu, na które układamy burgera (albo tak jak w moim przypadku 2 duże burgery :) )
Na wierzchu każdego układamy po kilka marynowanych krążków cebuli i kończymy łyżeczką sosu.
SMACZNEGO! :)
Jeśli zrezygnujemy z sera, przepis kwalifikuje się do paleo. Jeśli użyjemy domowych sosów bez dodatku cukru oraz tłustego sera, danie jest w pełni zgodne z detoksem cukrowym. A już na pewno pasuje do samuraja, o ile oczywiście tolerujemy ser. :)
Gdy mąż ciągnie mnie na fast fooda (albo ja jego), często wybieramy burgery. Uwielbiam miejsca, gdzie podawane są z maślaną, miękką bułką i dużą ilością sosu. Mamy swoje miejsca, jednak nie zawsze mamy czas i chęci jechać w miasto. Ostatnio...
Post Bur...
Domowe burgery z wołowiną Wzorowane na słynnych amerykańskich hamburgerach. Domowe burgery z wołowiną zwane popularnie hamburgerami, są od tych podawanych w restauracjach fast food nie dość że smaczniejsze, to też i zdrowsze. Mięso nie jest tak przetwo...
Z racji tego, że na moim blogu publikowane były przepisy na domowy i zdrowy fast-food, stwierdziłam, że musi pojawić się taka kategoria! Przepisy znajdujące się w tej kategorii znajdziecie w rubryce DANIA. Dzisiaj kolejny przepis z tej se...
Zdrowsza wersja tradycyjnych, smażonych kotletów. Pieczone burgery jaglane z cukinią to świetny pomysł na sycący obiad. Dodatek komosy ryżowej nadaje im oryginalnego smaku (ale spokojnie, jeśli jej nie macie, użyjcie po prostu większej ilości kaszy jag...
Zdrowsza wersja tradycyjnych, smażonych kotletów. Pieczone burgery jaglane z cukinią to świetny pomysł na sycący obiad. Dodatek komosy ryżowej nadaje im oryginalnego smaku (ale spokojnie, jeśli jej nie macie, użyjcie po prostu większej ilości kaszy jag...
Domowe burgery z buraka z dodatkiem płatków owsianych, fety oraz świeżych ziół. Soczyste i aromatyczne idealne do przygotowania wegetariańskiej wersji popularnej kanapki znanej głównie z fast foodów. Jeśli macie uczulenie na gluten i nie wchodzi w grę ...
Czy Burgery – tak dzisiaj modne – mogą być amerykańskim snem? W końcu przywędrowały z Ameryki Często się zastanawiam czy to co serwują fast-foody jest takie zdrowe? Dlatego – nie odpowiadając na to pytanie – postanowiłem zrobić swoje ...