Tym razem znowu ciasto... ponieważ szczególnie jeden z domownik zaczyna się dopominać :)
Spód jest BEZ JAJEK... inspiracja z
pokochaj gotowanie! CHAŁWIANKA jest bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu, polecam wszystkim smakoszom chałwy!!
Ciasto (spód):
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. cukru (niepełne)
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka soli
- 0,5 szkl. ciemnego kakao
- 2 szkl. gorącej wody
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szkl. oleju
Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę , sól, cukier- mieszamy. Do drugiej miski wlewamy wodę, ocet, kawę i olej- miksujemy i stopniowo dodajemy wymieszane składniki sypkie. Gładką masę wylewamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min.
Masa:
Składniki:
25 dag. chałwy (smak dowolny)
25 dag. margaryny do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
25 ml wódki
(można dołożyć posiekanych orzechów włoskich i rodzynek)
Przygotowanie:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną chałwę, mieszamy. Dolewamy alkoholu i/ jeśli dodajemy: rodzynki i orzechy. Mieszamy i gotowe.
Krążki:
Składniki:
- szklanka mąki
- niecałe 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl. mleka
- 3 łyżki oleju
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:Mieszamy suche składniki, następnie miksujemy mokre i stopniowo dodajemy do nich wymieszane suche. Przekładamy masę do silikonowych foremek na muffiny (wypełniamy trochę więcej niż 1/2) wstawiamy do piekarnika na 190 stopni na ok. 20 min. Wyjmujemy, kroimy babeczki w "plastry".
Wykonanie:
Ostygnięty spód lekko ponczujemy i wykładamy masę chałwową, następnie na wierz układamy krążki z jasnego ciasta...
P.S. Zamiast krążków można upiec drugi raz CIASTO I (spód) lub biszkopt (jasny.ciemny) :)
Smacznego!!