Zwykle na pizzy używałem przecieru pomidorowego, na który sypałem bazylię i oregano. Niestety wczoraj, podczas przygotowania okazało się, że akurat nie ma go w domu :D Więc pomyślałem, że spróbuję zrobić sos pomidorowy - i wyszedł całkiem nieźle, więc wstawiam dla Was przepis ;)
Potrzebujemy:
- ok 2 średniej wielkości pomidory(ok 340 g), ale w solnej zalewie. Myślę, że znajdziecie takie w sklepach, ja używam zrobionych przez moją babcię - są po prostu idealne.
- 1,5 łyżki oleju (lub, jeśli posiadacie oliwy z oliwek)
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku polskiego
- 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bardzo proste.Pomidory pozbawiamy skórki. Wszystko blendujemy. Sprawdzamy smak, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, blendujemy raz jeszcze i gotowe. Wystarcza na dwie średniej wielkości pizze.