kazde udko z osobno ponacinac w poprzek i wlozyc do duzej miski. wycisnac na mieso sok z cytryny, posypac slodka papryka, kurkuma, 1/2 lyzeczki soli, 1/2 lyzeczki pieprzu, dobrze wszystko wymieszac, przykryc folia spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut.
w oddzielnej misce wymieszaj zmiazdzony czosnek, imbir, roztarty w mozdzierzu kardamon, garam masala, jogurt, 1/2 lyzeczki soli. tak przygotowana marynate wlej do kurczaka, wymieszaj i ponownie wstaw do lodowki na 1 godzine lub dluzej jesli to mozliwe.
przygotuj piekarnik. ustaw temperature piekarnika na 200C. kratke do pieczenia posmaruj dokladnie olejem a blaszke wyloz folia aluminiowa. uloz kawalki miesa, pieczemy w piekarniku przez ok. 30-35min. gdy dobiega czas pieczenia w szklance wymieszaj lyzke oliwy z lyzeczka miodu i posmaruj mieso przy pomocy pedzelka. zapiekaj tak dlugo az kurczak bedzie ladnie przyrumieniony.
w miedzyczasie robimy salse. umyte, wypestkowane morele kroimy w mala kostke, wrzucamy do miseczki razem zposiekana cebula, chilli, zasyp cukrem i natka pietruszki. wymieszaj.
serwuj z pieczonymi ziemniakami, chlebem naan lub z czym tylko chcesz..smacznego:)