Składniki na 4 osoby:
- 150 g mąki,- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- żółtko,
- 150 ml mleka,
- 5 łyżek wody mineralnej,
- pomarańcza,
- olej,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 5 łyżek likieru pomarańczowego,
- 5 łyżek winiaku do flambirowania
Przygotowanie:
Mąkę, łyżkę cukru, sól, jajka, żółtko wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wodę mineralną. Ciasto odstawić na 15 minut. Pomarańczę umyć i zetrzeć skórkę. Następnie pomarańczę pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać ciasto i smażyć cienkie naleśniki (z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 12 naleśników). 3 łyżki cukru roztopić na patelni, dodać masło a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Włożyć plastry pomarańczy i podduszać z obu stron ok 1 minutę. Zdjąć z ognia. Do tak przygotowanego sosu dodać likier i skórkę pomarańczową. Naleśniki zanurzać w sosie i składać na czworo. Ułożyć na patelni tak, aby zachodziły jeden na drugi. Winiak lekko podgrzać, wylać na naleśniki i podpalić. Nakładać na talerze z plastrami pomarańczy.