Podobno przyszła już wiosna, jednak pogoda i zawartość lodówki mówi mi, że wciąż mamy zimę. Ale nie ma co płakać, sytuacja ta ma swoje plusy: można przygotować crêpes Suzette, które rozgrzeją nas zarówno swoją temperaturą, jak czytaj dalej...
Crêpes suzette chciałam zrobić już daaaawno temu, ale wymarzyłam sobie, że na zdjęciu muszą być w żeliwnej patelni. Dopiero niedawno udało mi się taką zdobyć (a właściwie, to dostałam ją w prezencie ;)) i nie mogło być inaczej pierwszy [...
Crêpes Suzette to naleśniki, które powstały przypadkiem pod koniec XIX w. Jest wiele wersji co do tego w jakich okolicznościach i kto je zrobił po raz pierwszy. Nie do końca nawet wiadomo kim była Suzette, dla której ową potrawę przygotowano. Jest wiel...
Najbardziej znane francuskie naleśniki-Crêpes Suzetteto prawdziwy raj dla podniebienia. Istnieje kilka wersji historii powstania ich przepisu. Dla mnie najciekawsza jest ta, mówiąca że powstały one w wyniku błędu czternastoletniego pomocnik...
Wpis pochodzi z www.mgotuje.plNaleśniki francuskie onazwie Caprese Suzette. Topyszne, cieniutkie naleśniki zatopione wsosie pomarańczowym, które cieszą się popularnością nacałym świecie inic dziwnego ponieważ... Czytaj dal...
Wchodzę do sklepu i co pierwsze rzuca mi się w oczy? Egzotyczne owoce! Pełno ich w tym okresie w każdym większym markecie. Co prawda cenny dość skutecznie odstraszają, jednak ciekawość smaków nie daje za wygraną... Ale są też owoce, które wcale nie obc...
Powiedzmy sobie szczerze, każdy ma jakiegoś świra! A to na punkcie zakupów, podróży, książek, zbieractwa wszelkiej maści i paru innych ciekawych i mniej ciekawych hobby.A ja mam świra na punkcie Crêpes Suzette, od kiedy zrobiłam je pierwszy...
Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów. Łatwy w przygotowaniu, aromatyczny, pyszny. Delikatne, cienkie naleśniki polane sosem karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem gorzkiej czekolady i w towarzystwie ulubionych lodów będą ukoronowaniem każdeg...