Cebulę pokroić drobno, czosnkiem zmiażdżyć, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, habanero posiekać bardzo drobno.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę, podsmażyć 5 minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 2 minuty.
Dodać chili w proszku, wędzoną paprykę, oregano i habanero. Podsmażać 2 minuty
Dodać mięso, rozdrobnić widelcem. Smażyć kilak minut, mięso powinno nabrać koloru ;)
Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę i paprykę. Dusić 5 minut
Wlać pomidory i wywar. Płynu powinno być tyle, żeby przykrył mięso.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 - 1,5 h
Pod koniec dodać czekoladę, wymieszać.
Podawać z kolendrą i ew. kleksem śmietany.