Ciasto: - 25 dag mąki, - łyżka oleju, - 1/2 łyżeczki octu Nadzienie: - 40 dag bryndzy, - 4 jajka, - szklanka mleka, - 15 dag masła
Przygotowanie:
1. Z mąki, 4 łyżek letniej wody, octu i soli zagnieć twarde ciasto. Podziel je na 9 małych kuleczek. Każdą posmaruj olejem i pozostaw w cieple na 30 minut. 2. Bryndzę dobrze rozetrzyj w makutrze, dodając 2 jajka i 1/2 szklanki mleka. Kulki ciasta rozciągaj podobnie jak ciasto na strudel formując cieniutkie placki. Tortownicę o śred. 24 cm nasmaruj masłem, resztę masła stop. Na spodzie tortownicy ułóż jeden płat ciasta, skrop masłem, posmaruj nadzieniem. Powtarzaj te czynności aż do ułożenia 8 płatów. Przykryj 9 płatem. Polej pozostałym mlekiem zmiksowanym z resztą jajek i pozostałym masłem. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C
Banicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek banicy kupiony w niepozornym kiosku w Karłowie. Totalnie zmęczony po dwudniowej wę...
Banica,czyli pyszne śniadanie z Bułgarii.Mam rodzinę w Bułgarii i to dzięki nim spróbowałam kiedyś Banicy i wiedziałam, że muszę Wam zaprezentować przepis. Banica to danie idealne na śniadanie, nie tylko pyszne ale i ładnie wyglądające. Polecam!&...
Dzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjne danie kuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z ...
Co to, co to ? Banica to tradycyjne bułgarskie danie, zwijane ciasto nadziewane białym bułgarskim serem. Tyle o oryginale, a u mnie wersja mocno zmodyfikowana i zewnętrznie i wewnętrznie.Przepis znalazłam w książce Lidla „Okrasa kontra Pascal” i dołoży...
Kuchnia bułgarska znana jest z produktów mlecznych, wspaniałych warzyw w dużej ilości i pysznego mięsa. Kuchnia bułgarska należy do kuchni bałkańskiej. Jogurt to produkt, bez ...
Post Kuchnia bułgarska pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Cod...
Dziś międzynarodowy dzień pizzy więc... pieczemy tradycyjną bułgarską banicę :) Banica to rodzaj zapiekanego placka przekładanego białym, słonym serem. W innych krajach znana jako burek, banica spożywana jest o każdej porze dnia, jednak najczęściej ran...