1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 szklanki cukru pudru
100 g masła
100 g zmielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Nadzienie czekoladowe
150 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 30 %
2 jajka
2 łyżki cukru
słonecznik do dekoracji
Wszystkie składniki na kruche ciasto, włożyć do miski i zagnieść ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki .
Formę do tarty (średnica 26 cm) wysmarować margaryną pokryć rozwałkowanym ciastem (lub po prostu wylepić nim boki i spód formy ) ponakłuwać widelcem jego powierzchnię. Piec w temperaturze 180 °C, przez ok. 15 minut.
W czasie podpiekania spodu przygotować nadzienie. Do garnka wsypać połamaną na drobne kawałki czekoladę, zalać śmietanką i powoli podgrzewać, regularnie mieszając.
W naczyniu zmiksować jajka (wystarczy przez ok. 1 minutę). Kiedy czekolada już się rozpuści, wlać do mieszanki jajka. Cały czas mieszając, podgrzewać mieszankę do momentu aż zgęstnieje (ale uważać, żeby nie zagotować).
Zdjąć z palnika i przelać płynną mieszankę na podpieczony, kruchy spód.
Tartę ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut (temperatura 160 °C).
Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Udekorować słonecznikiem i podawać.