Deser tradycyjny, bardzo prosty w przygotowaniu, walory smakowe cudowne i zawsze wszystkim smakuje, nie trzeba tutaj żadnych udziwnień, specjalnych składników, czy dodatków, aby to ciasto przekonało do siebie konsumujących ;) Nie trzeba też zachęcać do kosztowania . Polecam i zapraszam;))
Ciasto upiekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm.
Kruche ciasto :
150 g cukru
150 g margaryny
200 g masła
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki
masa jabłkowa:
1,5 k jabłek
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
100 g cukru pudru
ok 30 ml ciepłego mleka
Do naczynia włożyć masło, jajko, mąkę , cukier i szczyptę soli - zagnieść na gładkie, kruche ciasto. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon wymieszać.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia formę, na to wyłożyć masę jabłkową. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na górę ciasta. Nakłuć kilka razy widelcem.
Ciasto piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
W małym naczyniu wymieszać cukier z ciepłym mlekiem, posmarować lukrem ciasto i pozostawić do zastygnięcia : ) Smacznego