Składniki na spód:
* 150 g herbatników zbożowych
* 70 g masła
* 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego do serników
150 ml śmietanki kremówki
 4 duże jajka 
200 g  masy krówkowej czekoladowej 
5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
 125 g  orzeszków ziemnych
100 g gorzkiej czekolady
 budyń waniliowy 
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. 
Ugniatamy i  powstałą masą wykładamy spód tortownicy. 
Tortownicę wstawiamy do lodówki .
W tym czasie orzeszki bardzo drobno siekamy,albo mielimy nie za mocno, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki , mieszamy ze sobą.
Ser twarogowy łączymy z jajkami, śmietanką, cukrami, budyniem, a na koniec dodajemy masę krówkową  i orzeszki , delikatnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.
Sernik po wystudzeniu oblewamy pozostałą masą krówkową (200 g) podgrzaną i obsypujemy zmielonymi orzeszkami. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego ;)