Dzisiaj wariacje z pychotką, troszkę własnych potrzeb smakowych, wygląd ten sam,
ale smak inny - bardzo dobry.
Składniki na kruche ciasto:
320 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
100 g cukru
200 g masła
4 żółtka
łyżeczka cynamonu
słoiczek powideł śliwkowych
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą. Umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC. Dwie blaszki o bokach 24 x 28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Zimne ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy połową powideł. Z drugą częścią postępujemy tak samo.
Składniki na bezę:
4 białka
150 g cukru
200 g posiekanych orzechów laskowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy małymi partiami cukier. Miksujemy aż piana będzie szklista.
Bezę dzielimy na dwie części. Wykładamy pianę na posmarowane powidłami ciasto. Wyrównujemy. Posypujemy orzechami. Pieczemy około 50 minut. Studzimy.
Gdy ciasto piecze się w piekarniku przygotowujemy krem budyniowy z dwóch opakowań, a ilości mleka jak dla jednego opakowania. Studzimy. Łączymy z 200 g masła.
Pierwszy blat ciasta smarujemy równomiernie kremem. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta. Lekko dociskamy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Polecam.