3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
brzoskwinie, bez pestek, pokrojone w kostkę lub ósemki
dodatkowo na polewę:
3-4 łyżeczki śmietany 12%
3 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blachę (tortownica 26 cm - najwygodniej na papier do pieczenia).
Brzoskwinie, ułożyć na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć owoce.
Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, rozsmarować na gorącym jeszcze cieście.
Odstawić do wystudzenia - najlepiej na całą noc.