Pierożki - rogaliki z serka twarogowego, masła i mąki, przygotowuje się ekspresowo.
Są idealną słodką przekąską.
100 g masła
100 g margaryny
300 g mąki
2 łyżki cukru pudru
300 g sera z kubełka (Pilos - ser twarogowy)
marmolada wieloowocowa ok 250g
Masło i margarynę pokroić w kostkę, dodać ser i mąką oraz cukier.
Wyrobić ciasto i włożyć na 1-2 h do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, na środek kłaść marmoladę i zagiąć w pół , zamykać na półokręgu i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Można obsypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem wykonanym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.