4 jajka,
niepełna szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
2 łyżki oleju , 2 łyżki wody
Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Jedną część ułożyć z powrotem w formie i posmarować cienko marmoladą.
Krem:
330 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
2 czubate łyżki cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodać mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników.
Dodatkowo:
4 duże banany,
2 galaretki cytrynowe,
marmolada wieloowocowa
80 g startej czekolady.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć obrać banany ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je ciasno na jednej części ciasta, jeden obok drugiego. Następnie zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła.
Wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem ciasta, który też smarujemy marmoladą i tą stroną składamy z kremem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki.