Szybkie, łatwe ciacho, smaczne, nie jest słodkie, jest pyszne.
Składniki :)
250 g mąki
160 g masła
3 jajka
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy,
3 łyżki maku
sok z 1 cytryny
250 g mascarpone
200 ml śmietany 30 %
Składniki w temperaturze pokojowej, w kolejności masło, cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mak i sok z cytryny łączymy ze sobą miksując każdy składnik po kolei dodając następny. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 22 cm i wkładamy do piekarnika na 30 min w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasta, ucieramy śmietanę, dodajemy do niej mascarpone , 2 łyżki cukru pudru i sok z połówki cytryny. Uzyskaną masę wykładamy na wychłodzony placek.
4 łyżki cukru pudru łączymy z 2 łyżkami wody i 1 łyżką kakao, podgrzewamy i wylewamy na masę.
Wkładamy do lodówki.