CIASTO
100 g masła
100 g margaryny
130 g cukru pudru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
1/2 kostki masła (125 g)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
400 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
Przygotować kruszonkę: roztopić masło i ostudzić, następnie wymieszać z mąką i cukrem. Wstawić do zamrażarki.
Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: mikserem ucierać masło i margarynę z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 5 minut.
Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego;)