To ciasto jest mega puszyste i delikatne, smaczne i słodkie,
takiej drożdżówki w sklepie się nie sprzedaje.
Polecam wszystkim ;))
Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
30 g mąki pszennej
10 g cukru
125 ml mleka
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Ciasto:
400 g mąki
90 g cukru
szczypta soli
2 jajka
70 g masła
80 ml mleka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier. Masło roztapiamy z pozostałym mlekiem, lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wbijamy jajka i stopniowo dolewamy masło z mlekiem. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (może być lekko klejące). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
60 g masła
20 g cukru
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Mieszamy z mąką, wiórkami i cukrem tak, by powstały drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
ok 500 gr śliwek
Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy.
Na cieście układamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
Mój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj s...
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgier...
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio zagościły na blogu, a przy tym wymaga minimalnej pracy i czasu. A smak? Jak to określił ...
Ostatnio moje serce porywa drożdżowe ciasto i niebezpiecznie zbliża się do ukochanych od zawsze serników ; ) Moje upodobania cukiernicze chyba powoli się zmieniają, ale przy obecnej pogodzie na pewno nie ma nic lepszego od kawałka pysznego, mię...
Mięciutkie, puszyste i przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką wydaje mi się, że nie muszę nikogo zachęcać do wypróbowania. Jak dla mnie nazwa i zdjęcia mówią same za siebie :) Jak dla mnie najlepsze. Idealne na ciepło z ...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na Przeczytaj cały artykuł
Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojaw...