To ciasto jest mega puszyste i delikatne, smaczne i słodkie,
takiej drożdżówki w sklepie się nie sprzedaje.
Polecam wszystkim ;))
Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
30 g mąki pszennej
10 g cukru
125 ml mleka
Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Ciasto:
400 g mąki
90 g cukru
szczypta soli
2 jajka
70 g masła
80 ml mleka
kilka kropli aromatu cytrynowego
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier. Masło roztapiamy z pozostałym mlekiem, lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wbijamy jajka i stopniowo dolewamy masło z mlekiem. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (może być lekko klejące). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
60 g masła
20 g cukru
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Mieszamy z mąką, wiórkami i cukrem tak, by powstały drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy.
Na cieście układamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.