1/2 kg mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
100 g masła
2 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru
szczypta soli
białko do smarowania
śliwki
1. Drożdże ucieramy z cukrem, gdy się rozpuszczą mieszamy z 2 łyżkami mąki, dolewamy mleko i odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże, masło, dokładnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rolady zwijamy dość ciasno w koło i układamy w tortownicy, tak by ciasto wypełniło całe dno. Na cieście układamy ósemki śliwek.
5. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy. Lukrujemy.