Ikra to specjał ulubiony przez smakoszy i to wcale nie tylko kawioru, czyli tej odmiany ikry pańskich stołów. Spotkałem się nawet, przy moim stole(!), z opinią, że lepsze są te moje odmiany kawiorów, że mają smak. Dziś jeszcze jedna z nich.
Sk...
Kotlety rybne pierwszy raz jadłam u Mamy mojego M. i bardzo przypadły mi do smaku. M. również je lubi, choć za większością ryb nie przepada. Kotlety rybne można przygotować w zasadzie z mięsa dowolnych ryb, zarówno morskich jak i słodkowodnych, można t...
Przepis na Halaszle Węgierską zupę rybną Skusiłam się na zrobienie tej zupy w domu, ponieważ jadłam ją w tym roku w restauracji w Kudowie Zdrój i była wyśmienita. Super połączenie słodkowodnych ryb i papryki, delikatnie ostra z aromatyc...
Pasta z makreli- najlepsza na kanapkęChociaż kuchnia polska kojarzona jest głównie z ciężkostrawymi daniami mięsnymi, to jednak za sprawą religijności Polaków możemy się cieszyć bogatym jadłospisem dań rybnych. W ciagu 365 dni w roku, podczas 192 dni n...
Jajka, jajka, jajka... znowu! I tak będzie jeszcze przez jakiś czas. Są źródłem białka, poleca się je w dietach i przy ćwiczeniach. Warto je jeść, a teraz na święta smakują jeszcze lepiej. Są w różnorakich postaciach i o to właśnie chodzi - by była róż...
Moja ulubiona pasta z mlecza i ikry śledziowej.Tym razem w wersji pomidorowej.Pasta z ikry śledziowej3 ikry z śledzia solonego2 mlecze z śledzia solonego3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki startego żółtego sera1 łyżka oleju roślinnegopa...
Ikra to specjał ulubiony przez smakoszy i to wcale nie tylko kawioru, czyli tej odmiany ikry pańskich stołów. Spotkałem się nawet, przy moim stole(!), z opinią, że lepsze są te moje odmiany kawiorów, że mają smak. Dziś jeszcze jedna z nich.
Sk...
Może to jakieś przyzwyczajenie, ale zawsze gdy zbliżają się święta Wielkanocne czy Bożenarodzeniowe, wzrasta mi apetyt na śledzie, inne ryby oraz jajka (te głównie na Wielkanoc), nie tylko drobiowe, jak widać. Śmiałem się z tego p...
Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to zjadałam duże ilości płotek i innych ryb słodkowodnych. Najpyszniejsze są płotki najzwyczajniej usmażone bez zbędnych dodatków. Polecam, jeśli złowicie lub dorwiecie na targu!Składniki:dowolna ilość płote...