Plątanina nóg
kosmyki ciała
łączące się w Jedno
dudniące serce
złożone z dwóch
mniejszych i
samych w sobie
cichych
serc
smużki wonnego dymu
przemykające raz po raz
w przestrzeni
ciepło
Wilgotne ciasto cytrynowe/przepis z książki "1001 Cupcakes, Cookies & other tempting treats"Składniki ciasta:150 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
Masło ubij z jajkami i cukrem. Wmieszaj skórkę cytrynową, a następnie przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dolej mleko i połącz całość. Ciasto przelej do formy i miecz w 180 st. C przez ok. 45-50 minut.
Syrop cytrynowy:140 g cukru pudru
50 ml soku wyciśniętego z cytryny
Cukier umieść wraz z sokiem z cytryny w niewielkim garnuszku o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, do momentu, w którym składniki nie połączą się. Nie doprowadzaj mikstury do wrzenia.
Upieczone ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem, tworząc kanaliki, którymi syrop dostanie się do jego środka. Gorącym polewaj powoli powierzchnię nieprzestudzonego ciasta.
Choć może być to ciężkie - odstaw całość do ostygnięcia - dopiero po czasie nabierze pełni smaku.
Smacznego!
Nie mogłam powstrzymać się przed tym, by w tytule nie użyć "cytrynowej mżawki" - jako że oryginalna nazwa tego ciasta brzmi "lemon drizzle" - czyż nie brzmi to cudnie? W każdym razie pomijając już kwestie lingwistyczne, owa
cytrynowa mżawka dodaje ciastu niesamowitej, aromatycznej wilgoci i nie sposób nie ukroić sobie kolejnego kawałka po zjedzeniu drugiego, ewentualnie siódmego. Struktura delikatnej gąbeczki nasączonej syropem jest nie do powtórzenia. Fantastycznie balansują się smaki cukrowej słodyczy i kwaskowatości cytryny. Serdecznie je polecam. Szczególnie ze szklanką mleka. Ciasto bez szklanki mleka nie smakuje tak samo. ;)