
Dziś na szybko – wegańskie lody truskawkowe. Z mlekiem kokosowym i ksylitolem. Przepis iście ekspresowy, bo wystarczy, że wrzucicie zamrożone wcześniej truskawy do mocnego robota kuchennego, dodacie mleko, coś słodkiego i zmiksujecie. Lody są od razu gotowe do zjedzenia. Teraz, w sezonie polecam zamrozić świeże truskawki, w zimie możecie robić z kupnych :) Jedyny ich minus jest taki, że po włożeniu do zamrażarki zamarzają na kamień – ale nie ma się co dziwić, za mało w nich tłusczu i cukru, żeby pozostały kremowe. Jeśli więc nie zjecie całych na raz, polecam przełożyć masę do takich pojemniczków na lody na patyku – łatwo wyjmiecie i będziecie mieli lodowe lizaki :) Ja swoje lody zrobiław w Tefal CC i zajęło mi to 2 minuty, zresztą, zobaczycie na filmie, bo ten przepis zrobiłam także w formie wideo i możecie go obejrzeć na YouTube :)
Wegańskie lody truskawkowe
Składnii na 4-6 porcji:
500 g mrożonych truskawek
1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
3 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości truskawek, można dać więcej lub wcale)
Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
1. Truskawki i mleko kokosowe umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania.
2. Miksujemy przez ok. 2 minuty na prędkości 12.
3. Dodajemy ksilitol i jeszcze chwilę miksujemy na prędkości 7.
4. Od razu podajemy.
Przygotowanie tradycyjne:
1. Truskawki i mleko kokosowe umieszczamy w malakserze lub innym urządzeniu, które nadaje się do kruszenia lodu.
2. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
3. Dodajemy ksilitol i jeszcze chwilę miksujemy.
4. Od razu podajemy.
Wpis powstał we współpracy z firmą Tefal.
Post Ekspresowe wegańskie lody truskawkowe pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.