Dekorowanie pierniczków na choinkę to już moja tradycja. Co roku najpierw wypiekam, a potem lukruję skrupulatnie lukrem królewskim. Dziś pokażę Wam, jak zrobić na piernikach koronkowy wzorek :)
Zacznę od tego, że każdy pierniczek jest piękny :) Nieważne, jak przyozdobiony – na choince wszystkie wyglądają cudownie. Ja w tym roku troszkę podniosłam poprzeczkę, jeśli chodzi o dekorowanie pierniczków i postanowiłam poduczyć się z robienia lukrowej koronki. Jest to proces dość żmudny i długotrwały, ale dla osób z minimalnymi zdolnościami plastycznymi do zrobienia :) Żeby było Wam łatwiej, nagrałam filmik, który jest do obejrzenia na moim kanale YouTube: Cupcake TV:
Lukier: na 1 białko ok. 1 szklanka przesianego cukru pudru. Piszę „około”, ponieważ dużo zależy i od białka, i od lukru. Masa ma być dość gęsta, jak biała pasta do zębów. Powinna „dać się prowadzić” z tylki. Zresztą widać to na filmie – lukier nie spływa z końcówki, tylko lekko się ciągnie.
Lukier powinien być też na tyle gęsty, żeby linie i kuleczki się ze sobą nie zlewały, bo inaczej nici z efektu :)
Pierniki są ciemne, więc dla lepszego efektu radzę dodać odrobinę białego barwnika – będzie ładniej wyglądać.
Do wzoru z dużego koła i serduszka robimy większą kratkę, natomiast do skarpety, czy choinki mniejszą (będziemy potem te dziurki wypełniać, więc muszą być mniejsze).
Może się Wam wydawać, że po kilku minutach lukier jest już suchy. Ja jednak radzę odstawić pierniki na kilka godzin, albo na noc, zanim coś z nimi zrobicie. Te koronkowe dekoracje są tak delikatne, że lepiej dać lukrowi porządnie zaschnąć, niż potem płakać nad połamaną kratką :)
Ile trwa dekorowanie takiego pierniczka? Mi serce zajmuje ok. 15 minut :)
To tyle! Jeśli macie jakieś pytania – piszcie. Jeśli chcecie jakieś inne filmiki – też piszcie :) Dajcie znać, kto się bierze za dekorowanie pierniczków w ten weekend. Serdecznie zapraszam Was do dzielenia się swoimi dziełami na moim Facebooku: klik!
Kochani, święta już tuż tuż i to już ostatnia chwila na dekorowanie pierniczków. Jak co roku, moje pierniczki dekoruję lukrem królewskim. Tym razem mam dla Was nieco inny przepis niż w roku ubiegłym. Kto wie, czy nie lepszy. Składniki: 1 duże białko (o...
Właśnie usłyszałam, że odrobina szaleństwa przed świętami jest wskazana. To chyba taki czas, że każdy temu szaleństwu się poddaje i przez wszystkie Przeczytaj resztę
The post Dekorowanie pierniczków lukrem królewskim appeared first on FoodMag.
...
Jak część z Was wie, ostatnio pokochałam dekorowanie ciasteczek i zajęłam się tym na pełen etat, jeżeli chcecie zobaczyć efekty mojej pracy to zapraszam na profil Niezłe ciastko na Facebooku :). Dzisiaj mam dla Was przepis n...
Dekorowanie pierniczków na choinkę to już moja tradycja. Co roku najpierw wypiekam, a potem lukruję skrupulatnie lukrem królewskim. Dziś pokażę Wam, jak zrobić na piernikach koronkowy wzorek :) Zacznę od tego, że każdy pierniczek jest piękny :) Nieważn...
Ten przepis na pierniczki jest według mnie najlepszy z najlepszych. Kruche, idealnie doprawione. Po prostu najlepsze. Korzystam z niego od kilku lat i co roku robię większą porcję. W tym roku pierniczków wyszło ponad 400. W kuchni spędziłam 3 godziny. ...
„Muszę się chyba wytłumaczyć dlaczego ostatnio nie pojawiają się tu żadne przepisy. Jestem bardzo zajęta pieczeniem pierniczków na kiermasz świąteczny dla Skautów Europy. To było moje główne zajecie przez ostatnie trzy tygodnie i tak będzie jeszcze prz...
Lukier królewskie świetnie nadaje się do ozdabiania świątecznych ciast, zwłaszcza pierniczków. Jest idealnie biały w przeciwieństwie do klasycznego lukru na bazie soku z cytryny. Jest gęsty, więc można nim malować nawet cienkie linie. Wszystko zależy o...
Kolorowe gotowanie - zdrowe i dające ogromną radość!
Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda, o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek, choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie bar...