Kochani, święta już tuż tuż i to już ostatnia chwila na dekorowanie pierniczków. Jak co roku, moje pierniczki dekoruję lukrem królewskim. Tym razem mam dla Was nieco inny przepis niż w roku ubiegłym. Kto wie, czy nie lepszy.

Składniki:
1 duże białko (ok. 140g)
240g bardzo drobnego cukru pudru
2-3 krople soku z cytryny
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i jeśli dysponujemy mikserem planetarnym, to ustawiamy na 1 i miksujemy przez 9 minut, jeśli mikserem ręcznym, to miskujemy na średnich obrotach przez 11 minut. Gotowy lukier można barwić barwnikami spożywczymi i rozcieńczać niegazowaną wodą mineralną. Dekorować wg uznania. Gotowe pierniczki suszyć (i to nie jest żart) pod lampą. Są wtedy pięknie błyszczące.
Wszystkie materiały do dekoracji pierniczków możecie kupić w sklepie la-torta.pl
Barwnik Sugarflair – Świąteczna Czerwień
Barwnik Sugarflair – Choinkowa Zieleń
Rysik/szpikulec do lukru
Równie ważnym co lukier elementem dekoracji jest wybór dobrej tylki do napisów, wzorów i kształtów. Ja swoje serce oddałam tylkom PME, które są nie tylko dobrej jakości i świetnie „współpracują” z lukrem, ale również, jak wynika z mojego doświadczenia, można je myć w zmywarce.
Jeśli jednak zastanawiacie się jaką tylkę wybrać, to zachęcam do przeczytania artykułu (link poniżej) na ten temat. Z pewnością pomoże Wam w wyborze.
TYLKĄ PISANE- porównanie najpopularniejszych końcówek do napisów

Inspirację do dekoracji pierniczków z napisem „Wesołych Świąt” zaczerpnęłam od A ja to pierniczę.
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!