
Dziś przepis trochę zero waste. Te czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobiłam z orzechów, które zostały mi z przygotowania syropu orzechowego. Jeśli robicie domowe mleko z orzechów (a przepraszam – napój orzechowy ;)), to możecie je wykorzystać właśnie do tych ciastek. Oczywiście możecie też użyć świeżych orzechów :)
Czekoladowe ciasteczka z orzechami
Składniki na 20-30 ciastek:
180 g masła, miękkiego
100 g cukru drobnego
50 g cukru brązowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
200 g gorzkiej czekolady
200 g orzechów, np. z przygotowania mleka roślinnego lub świeżych
Przygotowanie:
1. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy świeżych orzechów to również siekamy.
2. Mąkę, sól i sodę przesiewamy razem. Dodajemy orzechy, czekoladę i mieszamy.
3. Masło lekko ubijamy mikserem. Dodajemy cukier biały i brązowy i ubijamy na średnich obrotach ok. 10 minut.
4. Dodajemy jajka oraz ekstrakt i ubijamy do połączenia składników.
5. Powoli miksując dosypujemy suche składniki, aż wszystko się połączy. Masę odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Łyżką nabieramy masę, formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładziemy na wyłożonej papierem blaszce w dość szerokich ostępach (mocno się rozlewają). Lekko spłaszczamy palcami.
8. Pieczemy pojedynczo (wyjdą nam ok. 2,5 blachy) każdą blachę po ok. 20 minut.
Przygotowanie Tefal Companion:
1. Do misy z ostrzem do wyrabiania ciasta wrzucamy czekoladę w kawałkach – pr. 12/45 sekund. Przekładamy do miski.
2. Jeśli mamy całe orzechy, to również je siekamy – pr. 12/10 sekund. Przekładamy do tej samej miski i myjemy misę TC.
3. Do suchej misy zakładamy trzepaczkę i wrzucamy kawałki masła – pr. 6/10 sekund.
4. Dodajemy oba rodzaje cukru – pr. 8/5 minut.
5. Dodajemy jajka oraz ekstrakt – pr. 5/30 sekund.
6. Do miski z czekoladą i orzechami przesypujemy mąkę, sodę i sól – mieszamy.
7. Ustawiamy TC na pr. 5 i wsypujemy suche składniki przez otwór w misie, dość szybko,łyżka po łyżce, aż ciasto się ładnie połączy.
Dalej jak w przepisie wyżej.
Post Czekoladowe ciasteczka z orzechami pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.