Coś dla leniwych i zapominalskich :) Nie każdy pamięta 2 miesiące przed świętami o nastawieniu piernika staropolskiego. Nie każdemu chce się piec skomplikowane, przekładane ciasta, czy kręcić drożdżowe wieńce. Dla takich właśnie zabieganych osób przygotowałam przepis na ciasto piernikowe z powidłami śliwkowymi. Znacie ten typ ciast: weź składniki, wrzuć do miski i wymieszaj? No więc to jest w zasadzie taki właśnie przepis. Ale nie myślcie sobie, że za prostotą wykonania idzie ubogi smak. Wręcz przeciwnie :) Ciasto jest wilgotne, o przyjemnym, korzennym aromacie. Do tego czekoladowa polewa i śliwkowe przełożenie. Idealne na święta! Kto robi? Bo ja na pewno :)
Ciasto piernikowe z konfiturą śliwkową
Składniki na 1 foremkę keksówkę:
120 g miodu
125 g masła
250 ml śmietanki 30%
250 g mąki
140 g cukru
2 jajka
po 1 łyżeczce mielonych: imbiru, goździków, kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
3-4 łyżki powideł śliwkowych
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i śmietankę. Mieszamy.
2. Łączymy ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy.
3. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy roztopione masło z miodem i śmietanką i chwilę ubijamy.
4. Dosypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
5. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Pieczemy przez ok. 60 minut w 175⁰C do suchego patyczka.
6. Upieczone chwilę zostawiamy w keksówce, a następnie wyciągamy o zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto przekrajamy na pól i przekłądamy powidłami śliwkowymi.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i tak powstałą polewą smarujemy wierzch ciasta.
Post Ciasto piernikowe z powidłami śliwkowymi pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.