Składniki na 4 porcje (szklanki):
– 250 g serka mascarpone
– 150 ml ciemnego piwa
– 2 jajka
– 50 g cukru pudru
– 100 g włoskich biszkoptów
– do dekoracji: wiórki czekoladowe i maliny
Przygotowanie:
1. Skorupki jajek sparzamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek.
2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy schłodzone mascarpone i ponownie ubijamy.
3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone. Delikatnie mieszamy.
4. Biszkopty łamiemy na mniejsze części, maczamy w piwie i przekładamy w ozdobnych szklankach na przemian z kremem. 5. Wierzch dekorujemy czekoladą i malinami. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin.
Post Beeramisu, czyli piwne tiramisu pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.