
Babka muślinowa chodzi już za mną jakiś czas. Nawet miałyśmy jedno starcie rok temu. Przegrałam wtedy sromotnie, babka mnie pokonała i nie wyrosła. Dziś wiem, że po prostu nie byłam cierpliwa :) Babka muślinowa, czy też petynetowa, to staropolski przepis z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”. Jak przystało na ówczesne receptury – jest na bogato. Pierwotny przepis zawierał aż 24 żółtka! Niestety niełatwo jest znaleźć teraz tak duże formy na baby, więc zmodyfikowałam ilość składników tak, żeby zmieściły się do klasycznych form, które pewnie większość z nas ma w swojej kuchni.

Spróbujcie zrobić babkę choć raz. Czegoś takiego jeszcze nie jedliście – zwykłe drożdżowe czy piaskowe babki się nie umywają. Ja sama byłam zachwycona jej strukturą – delikatna, jakby piankowa. Kojarzycie dźwięk, jaki wydaje piana z kąpieli przy pękaniu? To właśnie usłyszycie przy odrywaniu ciasta – dźwięk pękania drobniusich bąbelków ^_^ No jak to Was nie zachęci, to nie wiem co… Może zdjęcia? ;) A jeśli zastanawiacie się, co wy, do jasnej cholery, potem zrobicie z 18 białkami, to odpowiedź będzie w kolejnym przepisie ;*

Babka muślinowa
Składniki na klasyczną formę z kominem
18 żółtek
225 g cukru + 1 łyżeczka
45 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
190 g mąki pszennej luksusowej + 1 łyżka
75 g masła + do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z łyżeczką cukru i łyżką mąki.
2. Żółtka i cukier umieszczamy w dużej, metalowej lub szklanej misce. Umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i ubijamy, aż całość zbieleje i zgęstnieje. Jeśli żółtka są bardzo ciepłe czekamy, aż przestygną, inaczej drożdże nam „nie ruszą”.
3. Do masy dodajemy rozpuszczone, wyrośnięte drożdże, ziarenka z laski wanilii i przesianą mąkę. Całość ubijamy przez ok. 10-15 minut mikserem na średnich obrotach.
4. Dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy kolejne 10-15 minut. Wyjdzie bardzo rzadka masa – ale taka właśnie powinna być.
5. Ciasto przelewamy do solidnie posmarowanej masłem formy na babkę z kominem. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potrwa to do kilku godzin, ciasto ma podwoić objętość. Nie wolno go wtedy ruszać!
6. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Przenosimy ostrożnie do pieca i pieczemy ok. 45 minut.
7. Po wyciągnięciu babki chwilę czekamy i wyciągamy ją z formy. Podajemy polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!

Post Babka muślinowa z 18 żółtek pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.