Składniki na klasyczną formę z kominem
18 żółtek
225 g cukru + 1 łyżeczka
45 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
190 g mąki pszennej luksusowej + 1 łyżka
75 g masła + do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z łyżeczką cukru i łyżką mąki.
2. Żółtka i cukier umieszczamy w dużej, metalowej lub szklanej misce. Umieszczamy miskę nad kąpielą wodną i ubijamy, aż całość zbieleje i zgęstnieje. Jeśli żółtka są bardzo ciepłe czekamy, aż przestygną, inaczej drożdże nam „nie ruszą”.
3. Do masy dodajemy rozpuszczone, wyrośnięte drożdże, ziarenka z laski wanilii i przesianą mąkę. Całość ubijamy przez ok. 10-15 minut mikserem na średnich obrotach.
4. Dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy kolejne 10-15 minut. Wyjdzie bardzo rzadka masa – ale taka właśnie powinna być.
5. Ciasto przelewamy do solidnie posmarowanej masłem formy na babkę z kominem. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potrwa to do kilku godzin, ciasto ma podwoić objętość. Nie wolno go wtedy ruszać!
6. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Przenosimy ostrożnie do pieca i pieczemy ok. 45 minut.
7. Po wyciągnięciu babki chwilę czekamy i wyciągamy ją z formy. Podajemy polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Post Babka muślinowa z 18 żółtek pojawił się poraz pierwszy w Cupcake Factory.