Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z winogronami. Do tej pory używałam ich do dekoracji. Aż tu nagle znalazła w książce ,,Torty i ciasta. Mało kalorii – dużo radości” Dagmar von Cramm fajną i prostą tartę z winogronami w roli głównej.
Poziom trudności: Łatwy
Wymiary blachy: forma do tarty
Porcja: 97g
Kalorie: 180 kcal
Źródło: książka ,,Torty i ciasta. Mało kalorii – dużo radości” Dagmar von Cramm.
Składniki na 16 porcji:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 75 g wiórków z czekolady mlecznej
Na spód:
- 4 łyżeczki cukru
- 40 ml koniaku (lub innego alkoholu)
Na wierzch:
- 200 g śmietany 30%
- 1 łyka cukru
- 750 g winogron bez pestek
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
2. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Oddzielić białka od żółtek.
4. Żółtka ubić z 50 g cukru na jednolitą masę.
5. Białka ubić na sztywną masę z 50 g cukru.
6. Do masy z żółtek dodać mąkę, 50 g wiórków czekoladowych oraz pianę z białek. Wszystko ostrożnie wymieszać.
7. Napełnić formę ciastem i piec około 45 minut.
8. 4 łyżki cukru wymieszać z koniakiem i 50 ml wody. Nasączyć jeszcze gorące ciasto i odstawić do ostygnięcia.
9. Ubić śmietanę z cukrem.
10. Kremem posmarować wierzch ciasta.
11. Boki ciasta udekorować resztą wiórków czekoladowych.
12. Winogrona umyć, dokładnie wysuszyć i ułożyć na wierzchu ciasta.
13. SMACZNEGO