Tak prostej, szybkiej i super smacznej potrawy nie trzeba długo zachwalać. Przepis zaczerpnięty od samego Jamie Olivera.
Każdy potrafi zrobić taką pyszną rybę i zachwycić znajomych/rodzinę/ukochaną osobę, tak więc nie martw się, że nie przepadasz za robieniem ryb.
Składniki:
filety z dorsza bałtyckiego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
rozmaryn
plastry bekonu
Jak zrobić dorsza w boczku:
1. Dorsza posyp solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem
2. Połóż koło siebie plastry bekonu tak żeby lekko na siebie zachodziły
3. Na plastrach bekonu połóż dorsza
(tutaj można zrobić to na dwa sposoby: skórą do góry i skórą do dołu. W pierwszym przypadku otrzymamy rybę równiutko zapakowaną w boczek a w drugim podczas pieczenia boczek się "otworzy" ukazując pyszną rybę. Jak się domyślacie ja wolę tę drugą wersję)
4. Zawiń dorsza w boczek, ewentualnie obróć tak by łączenie boczku znalazło się na spodzie ryby.
5. Wstaw do nagrzanego na 250 stopni piekarnika i piecz 10 minut
Przyznaję się bez bicia, że nie jestem wielką fanką ryb. Chociaż chciałabym żeby było inaczej, najbardziej lubię ryby na surowo w postaci sashimi. Lubię również wędzoną makrelę czy wędzonego jesiotra (moje ostatnie odkrycie!). Ale oprócz tego ni...
Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażeni...
Ceviche z dorsza to kolejne u nas danie z Peru. Równie popularne jest w innych krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Cały sekret ceviche z dorsza tkwi w świeżej rybie, odpowiednich dodatkach i technice. gotowania na zimno. Ce...
Tak prostej, szybkiej i super smacznej potrawy nie trzeba długo zachwalać. Przepis zaczerpnięty od samego Jamie Olivera.Każdy potrafi zrobić taką pyszną rybę i zachwycić znajomych/rodzinę/ukochaną osobę, tak więc nie martw się, że nie przepadasz za rob...
Tak prostej, szybkiej i super smacznej potrawy nie trzeba długo zachwalać. Przepis zaczerpnięty od samego Jamie Olivera.Każdy potrafi zrobić taką pyszną rybę i zachwycić znajomych/rodzinę/ukochaną osobę, tak więc nie martw się, że nie przepadasz za rob...
Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na rybę w galarecie. Tak przyrządzona ryba pojawia się często na moim świątecznym stole, ale również przygotowuję ją w zwykłe dni. Czasem zamiast ryby dodaję ugotowane mięso i powstają tymbaliki na które przepis znajdziecie...
Na weekend proponuję rybkę w boczku z rozmarynem. Jeśli macie możliwość to polecam przygotować ją na grillu, a jeśli nie to z piekarnika będzie równie smaczna. Dorsz w boczku z rozmarynem składniki na 2 porcje: 450g dorsza (filet) 2 gałązki rozmarynu 4...