Tak prostej, szybkiej i super smacznej potrawy nie trzeba długo zachwalać. Przepis zaczerpnięty od samego Jamie Olivera.Każdy potrafi zrobić taką pyszną rybę i zachwycić znajomych/rodzinę/ukochaną osobę, tak więc nie martw się, że nie przepadasz za robieniem ryb.
Składniki:
filety z dorsza bałtyckiego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
rozmaryn
plastry bekonu
Jak zrobić dorsza w boczku:
1. Dorsza posyp solą, pieprzem i drobno pokrojonym rozmarynem
2. Połóż koło siebie plastry bekonu tak żeby lekko na siebie zachodziły
3. Na plastrach bekonu połóż dorsza
(tutaj można zrobić to na dwa sposoby: skórą do góry i skórą do dołu. W pierwszym przypadku otrzymamy rybę równiutko zapakowaną w boczek a w drugim podczas pieczenia boczek się "otworzy" ukazując pyszną rybę. Jak się domyślacie ja wolę tę drugą wersję)
4. Zawiń dorsza w boczek, ewentualnie obróć tak by łączenie boczku znalazło się na spodzie ryby.
5. Wstaw do nagrzanego na 250 stopni piekarnika i piecz 10 minut