Dostałam zadanie specjalne. Upiecz tort w kształcie RR Phantom!
A wszystko to z okazji 23 urodzin znajomego. Ze względu na to, że zleceniodawcą był mój brat, to zagoniłam go do pomocy przy dekorowaniu tortu :)
potrzebne składniki: na biszkopty: 18 jajek 750 g cukru pudru 450 g mąki pszennej 300 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia na masę: 500 ml śmietanki 30% 500 ml serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: dwie blaszki: 25x25 cm i 30x20 cm lukier plastyczny kilogram truskawek barwnik spożywczy (ja użyłam czerwonego, niebieskiego i czarnego)
1. 6 białek ubijamy na sztywną pianę 2. do ubitych białek dosypujemy 250 g cukru pudru, a następnie dodajemy 6 żółtek, dokładnie wszystko miksując, na tym etapie możemy dodać również barwnik spożywczy 3. w drugiej misce mieszamy 150 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4. następnie powoli dodajemy mieszkankę do ubitych jaj mieszając wszystko dokładnie (ja używam do tego najniższego programu w mikserze)
5. wszystko rozlewamy do dwóch blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia, tak aby obydwa ciasta miały taką samą wysokość
6. tak przygotowane formy wstawiamy do pieca i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka) pamiętając o tym, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie 7. po wyjęciu biszkoptów z pieca pozwalamy im ostygnąć w blaszce przez 10 do 15 minut, a następnie wykładamy je na kratkę, odklejamy papier do pieczenia i pozwalamy im do końca ostygnąć
8. czynności te powtarzamy jeszcze dwa razy - do uzyskania 6 biszkoptów 9. następnego dnia biszkopty są już gotowe do wycinania i przekładania kremem 10. układamy biszkopty na sobie i wycinamy pożądany kształt - w moim przypadku był to Rolls Royce
11. umyte truskawki kroimy w plasterki i odstawiamy na bok 12. ubijamy 500 ml śmietanki i łączymy je z 500 ml serka mascarpone 13. teraz jesteśmy gotowi do przekładania biszkoptów - układamy je na przygotowanej podstawie, z której będziemy później serwować tort i przekładamy go kremem do każdej warstwy dodając truskawki
14. gdy już przełożymy biszkopty kremem, smarujemy go po wierzchu cienką warstwą kremu i chowamy do lodówki 15. przygotowujemy teraz lukier plastyczny, dodajemy do niego barwnik (wedle uznania) i rozwałkowujemy podsypując mąką ziemniaczaną (ja zużyłam około kilograma masy - na pokrycie całego tortu i wycięcie szyb i grilla) 16. wyjmujemy tort z lodówki i pokrywamy go całego masą, pozostałe elementy 'przyklejamy' do pierwszej warstwy lekko zwilżając je mokrą dłonią
Kiedy półtora roku temu po raz pierwszy odwiedziłam St. Moritz tylko przeszłam obok Badrutts Palace. Ustawione na podjeździe Rolls-Roycey zdecydowanie mnie onieśmieliły i nawet nie pomyślałam o tym, by zajść do środka i zobaczyć słynne lo...
Too hot out to cook? Make these refreshing chashu and herb summer rolls and dip your way to deliciousness. Fresh rice paper rolls filled with juicy Japanese chashu, lettuce, and herbs.
Dzisiaj Amerykanie świętują swoją niepodległość. Będzie mnóstwo parad, fajerwerków, piwa w czerwonych plastikowych kubeczkach, hamburgerów i deserów w barwach narodowych. Amerykanie będą z dumą od stóp do głów odziewać się w elementy garderoby przyozdo...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Were not just talking about cinnamon rolls today; were talking about developing a super power. Would you rather be able to fly, be able to breathe under water, or be able to make a batch of cinnamon rolls and eat all of the warm ce...
Spring rolls z kurczakiem i warzywami to szybka i smaczna przekąska. Idealnie nadają się jako imprezowa przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Polecam również wypróbować je w wersji warzywnej, którą znajdziecie we wpisie warzywne kolorowe spring rolls....
Dostałam zadanie specjalne. Upiecz tort w kształcie RR Phantom!A wszystko to z okazji 23 urodzin znajomego. Ze względu na to, że zleceniodawcą był mój brat, to zagoniłam go do pomocy przy dekorowaniu tortu :)potrzebne składniki:na biszkopty:18 ja...