Jak to jest kiedy wracasz z + 30 stopni C. w 11?! Ze słońca i pięknych okoliczności przyrody w szarość i zimny deszcz?! Zamiast błękitu widzisz stalowe nieprzyjazne chmury i niespokojny wiatr W głowie masz jeszcze muzykę cykad i kojący sz...
Mąki każdy gospodarz i wyrobnik na swoją potrzebę używa żytniej.Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie PolskimTadeusz Sobczak Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie główny bohater wrześniowej piekarni Amber został wpisany przez Minis...
Dzięki Oli z blogaCztery fajerymieliśmy okazję wypróbować we wrześniowej piekarni Amber historyczną recepturę na chleb radziwiłłowski. Jak pisze Autorka na swoim blogu - "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Mi...
Udało mi się tym razem dołączyć do wrześniowej piekarni Amber . Bardzo się cieszę. Piekliśmy czysto żytni chleb na zakwasie. Bardzo smaczny, długo świeży. Najbardziej smakował mi trzeciego dnia po upieczeniu. Nie wytrzymałam oczywiście i ukroiłam drugi...
Drodzy Piekarki i Piekarze. Wrzesień to już definitywny koniec lata. Nie da się uciec od jesiennych klimatów nawet w słońcu Odmładzamy więc swoje zakwasy i pieczemy pierwszy jesienny chleb. Chleb szczególny, bo Radziwiłłowski! Dzi...
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego.To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zach...
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego.To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zach...
Koniec roku zbliża się wielkimi krokami i muszę przyznać, że moim największym tegorocznym, kulinarnym zaskoczeniem jest domowy wypiek chleba ; ) Wcześniej przechodziłam obok tego tematu obojętnie, obecnie mam już w planach przetestowanie kolejn...