Czasami miewam ogromną ochotę na makaron. Ale jedną z gorszych rzeczy jest dla mnie łączenie go z mięsem. Dodatkowo wszystkie gęste zawiesiste sosy też są raczej dla mnie mało odpowiednie. Chyba, że to carbonara, której nie jadłam chyba z 2 lata, bo wbrew pozorom wcale nie jest taka prosta do zrobienia, a restauracja w której była najlepsza zmieniła kucharza. A ja nie chcę zrujnować sobie dobrych wspomnień, dobrego smaku.
Mam kilka ulubionych wersji makaronu i każdy ma surowe warzywa/zioła, świeżo zmielony pieprz i oliwę z oliwek. Jeden z nich to po prostu spaghetti z oliwą i świeżymi ziołami, a jako ewentualny dodatek mogę dodać parmezanu, albo grana padano. Najlepiej smakuje w gorące letnie popołudnie, jak siedzę w cieniu na balkonie i popijam wodę z cytryną i miętą. A później mogę długo czytać książkę, bo o 20 jest jasno :) Trochę się rozmarzyłam! A chciałam tylko powiedzieć, że ten przepis chyba trafi na listę moich ulubionych makaronów. I że tylko raz używałam w kuchni ricotty, więc trochę poeksperymentowałam i voila!
Składniki (2 osoby): 1/2 opakowania makaronu 1 opakowanie ricotty garść rukoli (albo więcej) trochę startego parmezanu pieprz, sól oliwa z oliwek (zakochałam się ostatnio w oliwie o smaku chili) [opcjonalnie] czosnek (jestem chora, więc było go sporo)
Najlepsze w przygotowaniu jest to, że jedynym składnikiem, który wymaga jakiegoś wysiłku, jest makaron. Nie można go rozgotować! Ot i cała praca ;) Makaron odcedzamy, przerzucamy do dużej miski, wrzucamy całą resztę (czosnek radzę wcześniej bardzo drobno posiekać) i od razu podajemy.
Piadiny, czyli przypominające meksykańskie tortille lub nasze swojskie podpłomyki pszenne placki pochodzące z prowincji Emilia-Romania we Włoszech. Klasyk włoskiego street foodu, a dla mnie pyszna propozycja na ciepłą kolację. Ich przygotowanie nie jes...
Po pracy zawsze marzy mi się smaczny obiad, ale rzeczywistość jest taka, że zazwyczaj nie mam siły spędzać godziny w kuchni lub na zakupach. Wybawieniem są wtedy dania z prostych składników, które można znaleźć w szafce lub lodówce (ewentualnie zakupić...
Czy wiecie, że z serka ricotta można przygotować przepyszny mus czekoladowy? Wystarczy odrobina cierpliwości, blender ręczny, kakao i w kilka chwil otrzymujemy gotowy mus. Później wkładamy do lodówki na godzinę i gotowe. Mus jest delikatny, aksamitny i...
Kolejne super danie przygotowane razem z Kasią T. Tym razem postawiłyśmy na krewetki, inspirując się tym przepisem. Podałyśmy je z ala pesto pietruszkowym, ricottą i pieczonymi warzywami ciecierzycą w czubrycą czerwoną i cukinią w parmez...
To improwizowane danie powstało z resztek pesto z pestek dyni, które wymieszałam z mascarpone (patrz przepis na kokardki w pesto z mascarpone Wyszło pysznie, choć tak prosto. Proporcje na oko. pesto z pestek dyni z przepisu na kokardki w...
Post Spaghetti z rukolą i kozim serempochodzi z bloga Jak Po Maśle. Pamiętacie stary dobry makaron z serem? Zwykłe kluski z dodatkiem twarogu, czasami okraszone podsmażoną cebulką i boczkiem? Bardzo proste i smaczne danie, ale chyba trochę zbyt b...
Tylko dwa dni pozostały do Światowego Dnia Makaronu, które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem, które znajdziecie na blogu.Buon appetito!Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i ...